Historien om Güntherska

Från 1887 till idag!

Fem generationers kunskap

Året var 1887 då Alfred Andersson startade Anderssons konditori. Sedan dess har kunskaperna och kärleken till yrket förts vidare, och alla följande generationer har varit aktiva inom branschen. Läs mer om vår historia, om kärleken till surdegsbröd och det hårda arbete som ligger bakom både Forsa Hembageri och Güntherska Hovkonditori & Schweizeri.

Forsa Hembageri, Uppsala i mitten av 1960-talet

Drömmen om ett surdegsbageri

2006 besökte Claes en mässa i Frankrike och smakade på surdegsbröd. Han togs tillbaka till den tid då jästen inte användes lika flitigt i bröd, och då brödets smak hade lika stor roll som påläggets. Då bestämde han sig –han skulle satsa 100% på surdeg.

20 år efter att ha sålt Landings köpte familjen Forsa Hembageri. Den första surdegen gjordes på rivet äpple, vatten och vetemjöl och används än i dag.

Startkapitalet var litet. I 9 dygn slet alla i familjen med att kakla, måla, laga och installera maskiner samt inreda butiken. Efter att ha renoverat 24 timmar i streck bytte de om till bagarkläder och började baka bröd inför premiären den 7 januari 2008.

Redan från början var fokus på hög kvalitet – på så väl råvaror som slutresultat. Det faktum att Claes under tidigare år jobbade några år på en mjölkvarn gör att han har ett gott öga för bra mjöl.

Tack vare hans intresse för surdegsbröd var Forsa Hembageri dessutom bland de första med surdegsbröd i Uppsala och de började uppmärksammas. Och växa.

Fortsättning...

Italienska influenser och ökad efterfrågan

Förutom att stå i bageriet åkte familjen ofta på resor för att samla inspiration och få nya influenser. Många resor till Italien gjorde att intresset för matlagning växte, och detta resulterade i att de började drömma om att jobba mer med mat.

I och med att efterfrågan ökade stort, samtidigt som konditorisortimentet blev större, ökade även behovet av större lokaler. I samma veva kontaktades de av en fastighetsägare som ville att de skulle flytta in i en av hans lokaler som höll på att renoveras.

Ett hovkonditori ser åter dagens ljus

Under 2011 tog de över Güntherska Hovkonditori & Schweizeri och i början av 2012 öppnade dem i den nyrenoverade lokalen. Förutom kallskänk och bakverk har de även varmkök och fullständiga rättigheter. Självklart fick även halva surdegen följa med.

Allting görs fortfarande från grunden och fokus är fortfarande på hög kvalitet. I de nya lokalerna kunde dessutom konditorisortimentet få den plats det förtjänade.

Kunskapen förs vidare

Barnen i femte generationen praktiskt taget föddes på bakbordet och började med att diska plåtar. Under sin uppväxt lärde de sig vikten av kvalitet och bra råvaror, och i dag är det de som tillsammans med sina föräldrar driver Güntherska Hovkonditori & Schweizeri. En kunskap som de tänker föra vidare till kommande generationer, likt deras släkt gjort i över 120 år.

Instagram

Följ oss på Instagram